augustus 2015

Wie is Robert M. Parker?

By Hans de Bruin 30 augustus 2015 834 Views

Wie is Robert M. Parker?


Geboren in 1947 in Baltimore in de staat Maryland groeide Robert McDowell Parker, Jr. uit tot de beroemde en invloedrijke wijnjournalist die hij nu is. Sommigen zien hem zelfs als de meest invloedrijke in onze tijd.

 

Zijn carrière kende een opvallende wending: na zijn studie geschiedenis en rechten was hij tot 1984  advocaat, waarna hij zich volledig toelegde op wijn.

Parker begon in 1978 met het schijven van recensies over wijnen hetgeen toentertijd vrijwel alleen werd gedaan door mensen met belangen in de industrie. Parker had geen commercieel belang. Hij schreef in zijn blad The Wine Advocate.

Parker werd in de sector bekend toen hij de Bordeaux jaargang 1982 de waardering "superb" gaf; terwijl veel andere wijnschrijvers een minder positieve waardering aan dat jaargang gaven. Door zijn opvallende stellingname had The Wine Advocate in 2012 wel 50.000 abonnees, waarvan het merendeel uit de Verenigde Staten.

In genoemd jaar maakte hij bekend een flink deel van zijn onderneming te verkopen aan enkele investeerders uit Singapore. Tevens stopte hij met zijn baan als hoofdredacteur.

 

(Bron: Wikipedia - NL)

Furmint: een druivensoort die bijna was verdwenen

By Hans de Bruin 30 augustus 2015 954 Views


Furmint: een druivensoort die bijna was verdwenen


Furmint is oorspronkelijk een druivensoort uit Hongarije. Twee eeuwen geleden was het een belangrijke druivensoort in het Burgenland.  Van Furmint maakte men daar vooral zoete wijnen die tot ver in Duitsland werden verkocht.

Furmint vormt de basis van de zoete Hongaarse Tokaj. De kruidige noten komen van deze Furmint druif. Hij wordt ook als Tojaker aangeduid.

 

Deze druif was bijna van het toneel verdwenen, maar is gelukkig opnieuw ontdekt en wordt weer aangeplant. Die vindt men onder andere in de omgeving van Rust in Burgenland. Hij blijkt niet alleen geschikt voor zoete wijnen; ook mooie droge wijn en de Ruster Ausbruch. De meeste consumpte is in het buitenland zoals in Scandinavië waar hij als  zoete dessertwijn gewaardeerd wordt. Ook de Oostenrijkers ontdekken nu de Furmint wat leidt tot meer aanplant van de stokken. Alleen al in Burgenland zijn er meer dan 20 ha van aangeplant, waar deze druif ook onder een andere naam bekend staat: Mosler.

 

 (bron: Austrian Trade Consultancy www.paul.vetter@online.nl)