Furmint: een druivensoort die bijna was verdwenen


Furmint: een druivensoort die bijna was verdwenen


Furmint is oorspronkelijk een druivensoort uit Hongarije. Twee eeuwen geleden was het een belangrijke druivensoort in het Burgenland.  Van Furmint maakte men daar vooral zoete wijnen die tot ver in Duitsland werden verkocht.

Furmint vormt de basis van de zoete Hongaarse Tokaj. De kruidige noten komen van deze Furmint druif. Hij wordt ook als Tojaker aangeduid.

 

Deze druif was bijna van het toneel verdwenen, maar is gelukkig opnieuw ontdekt en wordt weer aangeplant. Die vindt men onder andere in de omgeving van Rust in Burgenland. Hij blijkt niet alleen geschikt voor zoete wijnen; ook mooie droge wijn en de Ruster Ausbruch. De meeste consumpte is in het buitenland zoals in Scandinavië waar hij als  zoete dessertwijn gewaardeerd wordt. Ook de Oostenrijkers ontdekken nu de Furmint wat leidt tot meer aanplant van de stokken. Alleen al in Burgenland zijn er meer dan 20 ha van aangeplant, waar deze druif ook onder een andere naam bekend staat: Mosler.

 

 (bron: Austrian Trade Consultancy www.paul.vetter@online.nl)

By Hans de Bruin 30 augustus 2015 955 Views
Share and Enjoy